Løpetid.

Da snakker jeg ikke om trening til Oslo Marathon men mere om den perioden hvor tispene kan la seg parre.

De fleste tisper får sin første løpetid rundt 6 mnd men her er variasjonene store og alt fra 4 mnd til over året er å anse som normalt. Så løper de fleste to ganger i året men også her er det store forskjeller. En løpetid varer vanligvis 3 uker og hun blør ofte mer i begynnelsen og så kommer det en periode midt på hvor hun «står» for hannhunden og lar seg parre. I den perioden blør hun altså mindre men løpetiden er IKKE slutt av den grunn.

Det som gjør hele greia med løpetid så vanskelig er at det er så store variasjoner. Så selv om de fleste hunder bare står noen dager midt i perioden så er det andre igjen som lar seg parre mer eller mindre i hele.

Damene lukter godt og reklamerer for seg selv ved å tisse så ofte som mulig bortetter veiene og gutta gjør hva de kan for å rømme til den utkårede.. Husker selv da jeg var liten og vi hadde hannhund i familien. Klarte han å smette mellom beina våre så var  han ut av døra fort som et olja lyn.  Jeg visste alltid vilke tisper som hadde løpetid i nabolaget.

Det er også viktig å merke seg at selv tisper som egentlig ikke bryr seg om andre hunder i det hele tatt – har lett for å bli «billige» i denne perioden og de tar seg gjerne en tur ut av døra på egenhånd hvis sjansen byr seg. De kan ikke være alene i hagen – selv med gjerde rundt- eller i løpestreng. Dette gjelder hele perioden.

Noen tisper er flinke til å vaske seg sånn at man ikke finner en eneste bloddråpe etter dem. Første tispen vi hadde var sånn helt til hun ble gammel…. da ble hun nok også mere senil og glemte seg rett og slett. Ettersom hun aldri hadde brukt tispetruse før så syntes jeg det var for sent å skulle venne henne til det da. Så da var det bare å vaske.

Hun vi har nå fikk sin første løpetid da hun var ca 6 mnd og fortsatt valp i oppførsel. Da jeg var på jobben en lørdag og gubben var alene med gutter -og ikke minst guttekompiser som løp inn og ut av døra konstant- mens tispedyret hoppet og spratt på innsiden av trappegrinden så dråpene spratt- så fikk jeg en telefon. Nå var han grundig lei av å vaske gulvet så nå fikk jeg se til å kjøpe med en tispetruse hjem fra jobben.

Siden har hun brukt det og det går strålende. Enten kan man kjøpe ferdig tilpassede innlegg som passer i trusa eller så bruker man truseinnlegg som man klipper til. Disse byttes flere ganger om dagen og minst etter hver tur. (Husk å ta av trusa før tur…. ) Trusene er imidlertid ingen hindring for en hannhund så de kan ikke regnes som prevansjon.

Løpetidstruse

Finnes både i svart og brunt og eller hvorfor ikke leopardfarget?   😉

Stikkord: ,

7 kommentar to “Løpetid.”

 1. Liv Says:

  Godt beskrevet dette her, Maria

  • Maria Says:

   Takk. 🙂 Akkurat nå bor jeg jo mitt i sirkuset med én løpetidstispe og én hannhund i samme hus. Kan ikke si annet enn at jeg gleder meg til trappegrinder kan fjernes og jeg slipper å sluse meg rundt… (Gutta er så lange at de bare skritter over) 🙂

 2. Stine Says:

  Gira kler jo leopardfargen kjempegodt!=D

  • Maria Says:

   Jepp. For henne spiller det jo ingen rolle hvilken farge trusen har. 😉 Dessuten blir det ikke mer moro enn man lager selv så da kan den absolutt være leopardfarget. 😀

 3. Hais Says:

  «Trusene er imidlertid ingen hindring for en hannhund så de kan ikke regnes som prevansjon.»

  Fillern, nå tenkte jeg å ta patent på ny prevensjonsmetode for damer over 50 😛

 4. ingrid Says:

  vi har to tisper og en guttc

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere liker dette: